Idi na sadržaj
Zašto je redovno pijenje vode toliko važno?
CaliVita
Published by Calivita Partner u Zdravog načina života · 31 Jul 2023
Tags: vodapiće

Zašto je redovno pijenje vode toliko važno?


U prosjeku, osoba izluči 2,5-3 litre vode dnevno kroz urin, stolicu, disanje i kožu. Međutim, tijelo mora imati izbalansiranu ravnotežu vode, a da bi pokrilo ove gubitke, mora unositi vodu. Otprilike trećina litre "nove" vode dnevno se proizvodi u tijelu kao rezultat metaboličke aktivnosti, unosimo oko 700 ml vode vezane za hranu.

To znači da ostatak (cca. 1,7 litara) treba isporučiti tijelu direktno u obliku tekućine. Svaki dan do kraja života. Ne zaboravimo da fizičkim naporom eliminišemo preko 3 litre vode. Čak i ovaj gubitak mora biti adekvatno nadoknađen. Kvalitet ovih tečnosti i njihov stalni unos u pravoj količini važan je uslov za održavanje zdravlja, mentalnog blagostanja i produktivnosti na poslu.

Zašto bismo pili?


Prava količina tečnosti osigurava ne samo metabolizam i dobru funkciju bubrega, odnosno izlučivanje štetnih materija koje se stvaraju u organizmu. Omogućava i punu efikasnost bukvalno svih drugih organa, fizičkih i mentalnih funkcija, a podržava i pravilan izgled kože.

S druge strane, nedostatak vode u tijelu (dehidracija) uzrokuje i akutne i kronične probleme. Akutni simptomi blage dehidracije uključuju glavobolje, umor i malaksalost, smanjene fizičke i mentalne performanse, uključujući smanjenu koncentraciju. Gubitak tekućine od 2% tjelesne težine znači gubitak do 20% performansi. Ovo smanjuje sposobnost djece da pohađaju školu, što može negativno utjecati na njihov akademski uspjeh.

Rizik od dehidracije


Čak i kod dehidracije od 5% postoji rizik od pregrijavanja, zatajenja cirkulacije i šoka. Mali, ali dugotrajan nedostatak tečnosti, koji često ni ne registrujemo u svakodnevnoj žurbi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja. Osim ponavljajućih glavobolja ili zatvora, može doći do poremećaja funkcije bubrega i stvaranja kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehu.

Dehidracija također povećava rizik od infekcija urinarnog trakta, upala slijepog crijeva, određenih vrsta raka (kao što je rak rektuma i mokraćne bešike) i kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, pretpostavlja se da je niz drugih tzv. civilizacijskih bolesti također posljedica nepravilnog načina života, uključujući nedostatak tekućine, ili da su neke civilizacijske bolesti ili prvi simptom ili rezultat trajne blage dehidracije - to su bol u leđima, čir na želucu i dvanaesniku, hipertenzija... .

Koliko vode popiti?


Potreba za tečnošću je strogo individualna stvar, koja zavisi od mnogih spoljašnjih i unutrašnjih faktora – npr. tjelesna težina, starost i pol, sastav i količina hrane (sadržaj vode, soli, proteina i kalorija), fizička aktivnost, temperatura i vlažnost okoline u kojoj uključujući strujanje zraka, vrsta odjeće i tjelesna temperatura, trenutno zdravstveno stanje , hidrataciju tijela itd.

flaša vode

Individualne potrebe za vodom


Svaka osoba ima svoju optimalnu potrebu za slobodnom tečnošću, koja takođe varira tokom vremena. Ovaj zahtjev može biti u rasponu od manje od jedne litre dnevno (kod osobe koja sjedi u sjedećem stanju koja uglavnom jede biljnu hranu, žitarice i mahunarke) do nekoliko litara dnevno (kod osobe koja jede prekomjerno slanu ili slatku prehranu koja sadrži malo sol). Na povećanu potrebu za vodom utiče intenzivan fizički rad, bavljenje sportom ili kretanje u vrućem okruženju.

U slučaju druge kategorije, dnevna potreba može premašiti čak pet litara. Svako treba da pronađe svoju optimalnu količinu tečnosti!

Kada se javlja žeđ?


Žeđ nas može upozoriti na potrebu za pićem, ali vrijedi znati da žeđ nije rani znak potrebe za vodom, jer se pojavljuje samo kada smo dehidrirani 1-2%. Osim toga, osjećaj žeđi se smanjuje s godinama.

S druge strane, pojačan osjećaj žeđi može biti i simptom nekih bolesti (npr. dijabetesa), a postoji i takozvana adiktivna žeđ, koja ne mora biti znak potrebe za tekućinom.

Kada nema dovoljno tečnosti


Rizik od dehidracije veći je kod male djece, koja imaju mali volumen ukupne tjelesne vode i normalni dnevni gubici čine značajan dio iste, a kod starijih osoba, kod kojih se količina ukupne vode također smanjuje, sposobnost bubrezi da reapsorbuju vodu pogoršavaju i osećaj želje je oslabljen.

Kada tražimo potrebu pojedinca za tekućinom, možemo se osloniti na nekoliko osnovnih simptoma. Osim osjećaja žeđi, simptomi nedostatka tekućine uključuju suha usta, suhe usne i jezik, malu količinu tamnožute mokraće, sklonost ka zatvoru, štucanje pri jelu, zatezanje u području trbuha ili suhu kožu.

Kada ima previše tečnosti


Naprotiv, simptomi viška tečnosti su: učestalo mokrenje, posebno noću, znojenje u mirovanju pri normalnim temperaturnim uslovima, vlažne ruke ili stopala.

Iako je nedostatak tečnosti povezan sa nekoliko rizika, mora se reći da čak ni njihov stalni višak – odnosno pijenje mnogo više tečnosti nego što je telu potrebno – nije zdravo za organizam.

Šta da pijem?


Iako je najzdravije piće čista voda, bez straha možete sebi priuštiti raznovrsniji sastav pića. Međutim, potrebno je dati prednost prikladnim pićima i ograničiti konzumaciju nepogodnih, te biti oprezan sa onim pićima koja mogu biti uvjetno prikladna ili neprikladna u zavisnosti od toga koliko i koliko često ih pijemo.

Odgovarajuća pića


Čista voda je najpogodnija za stalno piće ljudi bez obzira na godine i zdravstveno stanje - pijenje filtrirane vode iz slavine ili flaširane, izvorske i blago mineralizirane prirodne mineralne vode bez ugljičnog dioksida. Ova voda se može konzumirati bez ograničavanja količine proporcionalno potrebama organizma. Međutim, najbolja je filtrirana voda bez hlora s pH 7-7,5.

Odgovarajući napici su i sokovi od voća i povrća razrijeđeni vodom, nezaslađeni i slabo jaki čajevi (posebno zeleni) ili pića od pečenog pasulja. Biljne čajeve, osim ako se radi o tretmanu, ne treba piti prečesto i preporučljivo ih je mijenjati.

Neprikladna pića


Pića koja treba izbjegavati ili konzumirati vrlo rijetko uključuju razna "bezalkoholna pića": limunade, kola napitke, aromatizirane mineralne vode, energetska pića, nektare itd.

Razlog je šećer, koji samo pojačava osjećaj žeđi i njegove "prazne kalorije"; također umjetni zaslađivači, od kojih neki povećavaju apetit, ili ugljični dioksid, koji zajedno sa organskim kiselinama (aromatičnim tvarima) oštećuju zubnu caklinu i imaju druge nedostatke navedene gore.

Pazite na kofein


Kofein koji se nalazi u napicima od kola ima diuretski efekat (povećava proizvodnju urina, zahvaljujući čemu se iz organizma uklanja više tečnosti nego što bi trebalo da se dobije nakon ispijanja napitka). To je također supstanca blage ovisnosti koja dovodi do hiperaktivnosti kod djece. Fosforna kiselina, koja je također sastojak kola napitaka, vjerovatno će povećati rizik od osteoporoze.

Kafa, crni čaj (kofein) i alkoholna pića nisu dio režima pijenja (ne ubrajaju se u potrebnu dnevnu količinu tekućine), mogu biti samo dodatak aromama ishrani. Svakako ih treba štedljivo koristiti. Čak ni zdrava odrasla osoba ne bi trebala piti više od 0,5 litara piva ili 0,2 litre vina dnevno. Kafu treba popiti čašom čiste vode.

Kako se pravilno hidratizirati?


Za "zdravu" hidrataciju nije važan samo unos tečnosti i sastav, već i sastav ishrane.

Treba ga piti tokom dana, počevši od jutra (šolja čaja ili kafe nije dovoljna da nadoknadi gubitak vode preko noći). Čovjek nije kamila da pije svoje zalihe jednom dnevno. Potrebno je regulisati potrošnju tekućine u skladu sa trenutnim opterećenjem i potrebama.

Najbolja tečnost za vruće vrijeme je obična voda ili voda s okusom limuna i mente. Slatka i hladna pića pojačavaju osjećaj žeđi.

Voda za svakodnevnu potrošnju ne bi trebala biti kisela, već blago alkalna. Jeste li znali da sada u svom domu možete imati izvor zdrave alkalne vode. Saznati više.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj