Idi na sadržaj
Organski noni i upala niske aktivnosti
CaliVita
Published by Calivita Partner u Super voće · 20 Novembar 2023
Tags: organskinoniupaledijabetesinsulinskarezistencijaateroskleroza

Organic Noni i upala niske aktivnosti


Upala ili upalni odgovor je stereotipna, složena, razvojno stečena sposobnost živih organizama da odgovore na različita oštećenja, čiji su simptomi: eritem (crvenilo), tumor (otok), upala (toplina), osjetljivost (bol) i functio laesa (poremećena funkcija). U slučaju kroničnih metaboličkih bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili gojaznosti, na ćelijskom nivou se koriste slični mehanizmi i signalne molekule kao kod klasične upale, ali se gore navedeni simptomi ne javljaju. Za ova hronična stanja, stoga je predložena oznaka "upala niskog stepena" ili hronična upala.

Uloga masnog tkiva u upali


Pokazalo se da masno tkivo igra značajnu ulogu u upali niske aktivnosti. Veza između prekomjernog nakupljanja masnog tkiva i razvoja inzulinske rezistencije ili dijabetesa tipa 2 poznata je već duže vrijeme, međutim, saznanja o međusobnim ovisnostima dala je studija kliničkih slučajeva lipodistrofije, odnosno stanja u kojem se lipodistrofija (urođena ili stečena), značajna disfunkcija masnog tkiva ili je potpuno odsutna (lipoatrofija).

Očigledni paradoks - upala i inzulinska rezistencija


Osobe oboljele na ovaj način pate od teške inzulinske rezistencije sa svim uobičajenim simptomima, uključujući dijabetes tipa 2. To su, dakle, identični poremećaji koji se obično nalaze u stanju povezanom s kroničnim viškom nutrijenata - gojaznosti.

Ovaj prividni paradoks može se objasniti sposobnošću masnog tkiva da pravilno procesuira protok nutrijenata, odnosno skladišti lipide u situaciji njihove povećane (ali ne i trajne) opskrbe i oslobađa ih u procesu lipolize (razgradnje masti nakupljenih u masti). ćelije).

U slučaju potpunog odsustva masnog tkiva (lipoatrofija) ili smanjenja njegove funkcije i količine (lipodistrofija), očito je da je organizam izgubio ovu „apsorpcionu“ sposobnost masnog tkiva, a lipidi se talože u drugim tkivima, gdje se značajno stupaju u interakciju sa srednjim metabolizmom i učestvuju u razvoju insulinske rezistencije.

Kako je gojaznost povezana sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom?


Kod gojaznih osoba situacija je drugačija: hronični višak energije dovodi do postepenog povećanja volumena masnih ćelija (adipocita), a tek nakon dostizanja određenog kritičnog nivoa veličine masnih ćelija, preadipociti se aktiviraju i razmnožavaju i stvaraju nove masne ćelije. formirana.

Dokazano je da što je masna stanica veća, to je veća inzulinska rezistencija i mogućnost razvoja dijabetesa.

dijabetes

Proizvodnja citokina kod blage upale


Kroničnu, blagu upalu karakterizira povećana proizvodnja određenog broja citokina (proteinskih supstanci koje stupaju u interakciju sa stanicama i prenose informacije) iz masnog tkiva, posebno TNF-α, IL-6, IL-1, IL-8, dok proizvodnja citokina sprječava -smanjuje se upalni adiponektin i leptin.

Makrofagi, koji su fiziološki prisutni u masnom tkivu, odgovorni su za proizvodnju ovih citokina i u većoj mjeri se regrutuju u masno tkivo tokom razvoja gojaznosti.

Makrofagi u masnom tkivu koncentrirani su uglavnom oko velikih, hipertrofičnih, umirućih ili mrtvih masnih stanica.

Promjene u ćelijskom metabolizmu


Važnu ulogu u procesu ćelijske smrti obraslih masnih ćelija igra fenomen koji se naziva "naprezanje endoplazmatskog retikuluma". Ova intracelularna organela obavlja osnovnu funkciju u sintezi proteina.

Višak nutrijenata jedan je od faktora koji uzrokuje povećanu potražnju endoplazmatskog retikuluma u masnim stanicama. Dio odgovora na ovaj stres su opsežne promjene u metabolizmu stanica koje mogu dovesti do smrti stanice.

Pojava insulinske rezistencije, koji su njeni uzroci?


Na sadašnjem nivou znanja, pojava insulinske rezistencije usled proupalnog stanja organizma može se sažeti u sledeći niz događaja: višak hranljivih materija i nedovoljna fizička aktivnost dovode do hipertrofije masnih ćelija i poremećene insulinske osetljivosti cilja. tkiva, posebno mišića.

Hipertrofirane masne ćelije, a time i izmijenjeno masno tkivo, dodatno uzrokuju blago proinflamatorno stanje kroz proizvodnju upalnih citokina i više razine slobodnih masnih kiselina koje se oslobađaju tijekom lipolize u masnim stanicama.

Kako bolest napreduje, dolazi do povećanja makrofaga u masnom tkivu, makrofagi se pozivaju u masno tkivo upravo kako bi eliminisali umiruće masne ćelije.

Ovi makrofagi proizvode proinflamatorne supstance niskog intenziteta i dovode do insulinske rezistencije. Ovo stvara oba osnovna uslova za razvoj dijabetesa tipa 2.

Ateroskleroza, koji su njeni uzroci i veza sa upalom?


Budući da je blaga kronična upala jedan od aspekata abdominalne gojaznosti, vjerovatno je da trajna izloženost upalnim citokinima iz makrofaga dovodi do razvoja ateroskleroze.

Veći nivoi cirkulišućeg amiloida (dio proteina koji se taloži u međućelijskom prostoru tokom bolesnih stanja) pronađeni su kod gojaznih pacijenata.

Stoga neki autori gojaznost, dijabetes i Alchajmerovu bolest stavljaju barem indirektno. Bolesti povezane s ovom vrstom upale uključuju aterosklerozu, dijabetes, trombozu, infarkt miokarda, moždani udar, metaboličke poremećaje i demenciju.

Organic Noni je novi organski noni sa organskim voćem


Organic Noni CalivitaMorinda citrifolia (na polinezijskim jezicima se zove noni) jedinstveno je egzotično voće koje sadrži niz važnih tvari, aminokiselina, vitamina i minerala. Noni voće smanjuje upalne procese u tijelu i podržava zdravu ćelijsku aktivnost i proliferaciju stanica. Calivita Organic Noni dodatno je poboljšan trostrukim efektom organskog nara, organskih trešanja i organskog grožđa koji se dodaju organskom noniju koji proizvodu daje intenzivan voćni okus. Organic Noni proizvod dolazi iz certificirane organske poljoprivrede.

Organic Noni Calivita je jedinstveni proizvod koji sadrži sok od noni voća, bijelog grožđa, trešnje i nara. Svi ovi plodovi djeluju sinergistički kako bi smanjili proizvodnju upalnih citokina, čime inhibiraju kroničnu upalu i sprječavaju oštećenje stanica. 1 porcija (30 ml) sadrži: 23900mg organskog voćnog soka Noni (Morinda citrifolia), 3200mg organskog koncentrata soka od bijelog grožđa (Vitis vinifera), 2200mg koncentrata organskog soka od trešnje (Prunus avimggranat organski koncentrat od 13 plodova) Punica granatum).


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj