Idi na sadržaj
Zašto biste trebali suplementirati omega 3 masnim kiselinama?
CaliVita
Published by Calivita Partner u Za savremeni životni stil · 20 Februar 2023
Tags: omega3masnekiseline

Suplementacija sa omega 3 masnim kiselinama


Omega 3 masne kiseline obavljaju mnoge različite zadatke u vašem tijelu: vaše ćelije od njih proizvode hormone i vitamine; skladištiti energiju i hranjive tvari; učestvuju u izgradnji ćelijske membrane. Bez ćelijskih membrana, ćelije bi izgubile sposobnost zadržavanja hranljivih materija i vode i ne bi mogle da komuniciraju jedna s drugom.

Količina i sastav omega-3 masnih kiselina koje se unose ovise uglavnom o vrsti hrane koja se konzumira. Kada se omega 3 masne kiseline ugrade u ćelijske membrane, one ih čine "tečnijim" i fleksibilnijima, što je i razlog njihovog pozitivnog djelovanja na cijelo tijelo. Hajde da vidimo koji su to blagotvorni efekti omega 3 masnih kiselina.

Omega 3 - Kardiovaskularna podrška

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, holesterol je manje podložan taloženju u arterijama, smanjuje se nivo masnih kiselina, snižava se krvni pritisak, a smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara.

Podrška nervnom sistemu

Masne kiseline su takođe važni gradivni blokovi membrana nervnih ćelija, a DHA je najvažnija od omega-3 masnih kiselina. To osigurava nesmetan prijenos impulsa između stanica, pomaže u normalnom funkcioniranju nervnog sistema, vida i mozga. Ovo je posebno važno kod fetusa i djece jer podržava njihov zdrav razvoj, dok je za starije osobe cilj usporavanje mentalne retardacije i očuvanje mentalnog zdravlja.

Omega 3 - antiinflamatorno dejstvo

Omega 3 takođe ima dokazano antiinflamatorno dejstvo. To znači da može direktno smanjiti bol, npr. kod artritisa, ali može indirektno uticati na stanje niskog stepena hronične upale. Na taj način pomaže u prevenciji ili može povoljno uticati na metaboličke poremećaje, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, probleme nervnog sistema, autoimune procese, depresiju, defektnu deobu ćelija.

Podrška imunološkom sistemu

Konačno, što su vaše ćelije fleksibilnije, to se bolje mogu braniti od napada patogena. Na ovaj način omega 3 masne kiseline doprinose boljem funkcionisanju imunog sistema, a zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu, ubrzavaju regeneraciju.

Calivita Omega 3 Concentrate - prečišćeno riblje ulje

Sada znate zašto su omega 3 aktivni sastojak koji je koristan u svakoj dijeti. Vrijedi se zapitati i da li je količina i kvalitet omega 3 masnih kiselina u našoj ishrani dovoljna. Ako se ne pridržavamo mediteranske prehrane, može se ispostaviti da organizam ne obezbjeđujemo dovoljno ovog sastojka. Stoga suplementacija omega 3 masnim kiselinama može biti vrlo korisna za nas. Prilikom odabira proizvoda s omega 3, vrijedi odabrati proizvode visokog kvaliteta, visoke čistoće, bez nečistoća teških metala. Naša ponuda uključuje certificirani proizvod Omega 3 Concentrate sa visokom koncentracijom omega 3 kiselina u obliku malih kapsula koje se lako gutaju.

Omega 3 Concentrate Calivita


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj