Idi na sadržaj
Tečni hlorofil - izvor zdravog života
CaliVita
Published by Calivita Partner u Zdravog načina života · 14 Avgust 2023
Tags: LiquidChlorophylltečnihlorofil

Tečni hlorofil


Dugo je postojalo zdravo uvjerenje da hrana bogata hlorofilom, kao što je beba pšenica, na neki način pomaže u transportu kiseonika u krvi. Klorofil se često opisuje kao krv biljaka, to je zeleni biljni pigment, glavni pigment fotosinteze, koji se nalazi u hloroplastima, biljnim organima u kojima se odvija fotosinteza.

Biljno i životinjsko disanje su međusobno povezani i neophodni za održavanje cijelog života na Zemlji - biljno disanje proizvodi glukozu i druge organske molekule i oslobađa kisik koji životinjske i ljudske stanice koriste u svojim mitohondrijima za proizvodnju kemijske energije - ATP, oslobađajući ugljični dioksid CO2. Opet, služi biljkama kao izvor ugljika.

Zašto se isplati piti hlorofil


I biljni hloroplast i naši mitohondriji imaju sličnosti - obje organele koriste lanac prijenosa elektrona za pretvaranje energije. U biljkama ti elektroni dolaze od Sunca, čiji su fotoni/svjetlost primarni izvor sve biološke energije – glukoze i drugih organskih proizvoda.

Molekul hlorofila sadrži porfirinski prsten kao središnji dio, kao i organske molekule, identične onima u ljudskom tijelu, uključene u ćelijsko disanje i transport kisika - hemoglobin, mioglobin i citokrom. Hemoglobin je protein u ljudskoj krvi koji prenosi kiseonik iz pluća u druga tkiva i ćelije i sadrži gvožđe (Fe) u porfirinskom prstenu, dok porfirinski prsten hlorofila sadrži magnezijum (Mg).

Kakvi su efekti upotrebe hlorofila


Derivati klorofila izloženi želučanoj kiselini pretvaraju se u odgovarajuće feofitine bez metala (PHE), koje apsorbiraju crijevne stanice i na kraju prelaze u krvotok. Klorofil i njegovi derivati djeluju kroz različite mehanizme koji uključuju:

  • antioksidativni efekat;
  • promjena genotoksičnosti;
  • inhibicija enzima citokroma P450 (jetra);
  • stimulacija enzima faze II (jetra);
  • povećanje nivoa glutation S-transferaze;
  • ćelijska diferencijacija, zaustavljanje ćelijskog ciklusa i apoptoza (ćelijska smrt).

Godine 1931., dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, dr. Otto Warburg otkrio je da je nedostatak kisika glavni uzrok mutacija u stanicama. Bez dovoljno kiseonika nema energije, a svi fiziološki procesi u telu se oslanjaju na to da ćelije budu dovoljno opskrbljene kiseonikom.
Da bismo dobili dovoljno kiseonika, potrebna nam je jaka krv – dovoljno zdravih eritrocita dobro ispunjenih hemoglobinom i gvožđem koje vezuje gvožđe.

Klorofil povećava apsorpciju kisika u stanicama našeg tijela, jača organe za proizvodnju krvi, obnavlja hemoglobin i sprječava anemiju.

Calivita tečni hlorofil

Calivita tečni hlorofil - Liquid Chlorophyll - alkalizirajuća formula


Sezona zelenog povrća polako se bliži kraju. Zato je vredno nabaviti proizvod koji sadrži tečni hlorofil i redovno ga koristiti tokom jesenskog i zimskog perioda za podršku oksigenaciji organizma i imunitetu. Tečni hlorofil kompanije Calivita sadrži tečni hlorofil iz lucerke. Proizvod Liquid Chlorophyll ima cGMP certifikat kvaliteta i jedna bočica je dovoljna za 3 mjeseca liječenja. Ne zaboravite da tečni hlorofil jednom otvorite u frižideru i potrošite u roku od 3 meseca.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj