Idi na sadržaj
Selen Calivita Pro Selenium - šta sadrži i koja svojstva ima.
CaliVita
Published by Calivita Partner u Minerali · 19 Jun 2023
Tags: selenCalivitaProSelenium

Selen Calivita Pro Selenium - šta sadrži i koja svojstva ima


Selen je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma, ali nedostatak selena je veliki problem koji posebno pogađa naše regione. S jedne strane, naša osnovna hrana također sadrži manje ovog elementa u tragovima zbog niskog sadržaja selena u tlu, a s druge strane ne unosimo dovoljno izvora bogatih selenom (riba, školjke, srce, jetra). U nekim zemljama, unos selena je možda prepolovljen u posljednjih 20-30 godina, iako ovaj element u tragovima može igrati ulogu u prevenciji mnogih bolesti.

Zašto je selen neophodan za pravilnu funkciju štitnjače


Selen je neophodan za funkcionisanje hormona štitnjače i njihov metabolizam, a prema nekoliko studija može pomoći i u liječenju bolesti štitnjače. Kod autoimunog tiroiditisa, može smanjiti upalu, poboljšati kvalitetu života, pa čak i pomoći u liječenju ili prevenciji hipotireoze koja se javlja tokom ili nakon trudnoće.

Koja je važnost selena u trudnoći?


Nizak nivo selena takođe može pogoršati vaše šanse za trudnoću, prema italijanskoj studiji koja je otkrila da sperma muškaraca sa niskim nivoom selena ima lošiju pokretljivost i održivost, a kod žena je pronađena korelacija između niskog nivoa selena i rizika od pobačaja. . Prema istraživanju provedenom u Engleskoj, nedostatak selena može četiri puta povećati rizik od trovanja u trudnoći.

Selen i incidencija raka


Dosadašnja iskustva su pokazala da unos selena manji od optimalnog povećava učestalost karcinoma jetre, žučne kese i bilijarnog trakta, a prema novijim istraživanjima, suplementacija selena može imati i povoljan učinak na promjene u ranom stadijumu raka grlića materice.

Žene sa abnormalnostima cervikalnog tkiva bile su uključene u ovu studiju. Dobijali su placebo ili 200 µg selena dnevno tokom 6 mjeseci. Nakon 6 mjeseci u grupi koja je primala selen, 88% je pokazalo poboljšanje u poređenju sa samo 56% u placebo grupi. Osim toga, uočene su i druge pozitivne promjene u grupi koja je uzimala selen: smanjenje šećera u krvi i razine inzulina natašte, povećanje osjetljivosti na inzulin i povećanje HDL (tj. dobrog) kolesterola.

Selen i srce


Proteini koji sadrže selen igraju ključnu antioksidativnu ulogu ne samo u štitnoj žlijezdi već iu srcu. Prema analizi koja sumira rezultate 25 studija, nivoi selena i rizik od koronarne bolesti su povezani: sa visokim nivoom selena rizik od srčanih problema je manji.

Apsorbirajući organski selen - Calivita Pro Selenium


Radi našeg zdravlja vrijedi suplementirati selenom ako nam ishrana nije dovoljna! Koji selen odabrati da biste bili sigurni da se dobro apsorbira? Calivita nudi dodatak prehrani Pro Selenium koji sadrži organski selen koji se dobro apsorbira. Pro Selenium sadrži 50µg selena i pivski kvasac. Ono što izdvaja ovaj proizvod je cGMP certifikat kvalitete. Visoka bioraspoloživost selena u Pro Selenium proizvodu je posljedica prisustva natrijum selenita i L-selenometionina.

Calivita Pro Selenium


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj