Idi na sadržaj
Power Mins - minerali neophodni za život
CaliVita
Published by Calivita Partner u Minerali · 22 Maj 2023
Tags: mineraliPowerMinskromselencinkgvožđe

Power Mins - minerali neophodni za život


Da li ste znali da…?

Gubitak 2,5 litara vode dnevno također smanjuje naše zalihe minerala?
Zbog toga je, osim vode, važan dodatak mineralima i elektrolitima.

Nijedan proces u našem tijelu se ne odvija bez prisustva bilo kakvih minerala. Na primjer, Power Mins dodatak prehrani sadrži 10 najvažnijih minerala koji su svakodnevno potrebni za aktivnost naših stanica.

Kome i kada preporučujemo Power Mins?


  • Zbog intenzivnog znojenja kod sportista i osoba koje se bave teškim fizičkim radom.
  • Za one koji trebaju suplementaciju sa najmanje dvije vrste minerala.
  • Ljudi koji uzimaju vitamine kako bi optimizirali blagotvorno djelovanje ovih vitamina.
  • Oni koji žele da povrate stanje svog organizma nakon bolesti.

Calivita Power Mins

Elementi u tragovima - minerali neophodni za život


Elementi u tragovima (mikroelementi) su minerali koji su našem tijelu potrebni u vrlo malim količinama i koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Javljaju se u našem tijelu u količinama od nekoliko stotina miligrama do nekoliko grama. Esencijalni (za život) su gvožđe, cink, bakar, jod, mangan, molibden, selen, kobalt i hrom. Iako je njihov sadržaj u organizmu mali, njihova uloga je velika, jer utiču na niz vitalnih funkcija.

Naglasak na ishrani

Elemente u tragovima uglavnom dobijamo iz hrane. Jednolična, ne baš raznovrsna ishrana, siromašna nutrijentima, brza ili rafinirana hrana nisu dovoljan izvor. Drugi problem je "uništeno" poljoprivredno zemljište koje ne sadrži potrebnu količinu mikronutrijenata.

Stoga u svoju prehranu treba uključiti zdravu hranu, po mogućnosti organsku, i dopuniti je esencijalnim elementima u tragovima, na primjer, Power Mins tablete, koje sadrže osam od devet gore navedenih esencijalnih mikronutrijenata, kao i dva makronutrienta – minerala: kalcij i magnezijum.

Gvožđe i zdravlje


Gvožđe, zajedno sa proteinima, učestvuje u transportu kiseonika, ćelijskom metabolizmu, sintezi DNK itd. Preporučeni dnevni unos gvožđa je 14 mg. U nekim slučajevima (infekcije, upale, ozljede, obilna menstrualna krvarenja, kronične bolesti, trudnoća, veganstvo) preporučuje se veća doza, o čemu treba razgovarati sa svojim ljekarom.

Nedostatak gvožđa može se manifestovati kao anemija, koja je povezana sa povećanim umorom, vrtoglavicom, smanjenim imunitetom i gubitkom kose. Ovaj element pomoći će nam da dopunimo proizvod Iron Plus, koji osim željeza sadrži i vitamin C i citrusne bioflavonoide koji podržavaju apsorpciju željeza.

Cink se nalazi u svim ćelijama


Cink je sastavni dio mnogih enzima, podržava zacjeljivanje rana, povećava imunitet, važan je za rast, razvoj i sintezu DNK, djeluje antioksidativno. Ima ga u svim ćelijama. Preporučeni dnevni unos cinka je 10 mg, optimalnom dozom se smatra 10-15 mg.

Simptomi nedostatka cinka su zaostajanje u razvoju, gubitak apetita, oslabljen imuni sistem, gubitak kose, otežano zarastanje rana, kožne bolesti, smanjena proizvodnja sperme itd. Mega cink će biti efikasna pomoć u takvim slučajevima.

Selen, efikasan antioksidans


Glavna uloga selena u organizmu je antioksidativna odbrana, pozitivno utiče na imunitet, podržava funkcije štitne žlezde i reproduktivnog sistema. Preporučeni dnevni unos selena je 55 µg.

Odgovarajući sadržaj selena u ishrani garantuje zaštitu od oksidacije slobodnim radikalima, a time i od neurodegenerativnih, kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti.

Sadržaj selena u tijelu opada s godinama, pušenjem, upalom i nekim vrstama raka. U takvim slučajevima, kao i za poboljšanje antioksidativne zaštite, preporučujemo korištenje Pro Selenium-a.

Krom poboljšava apsorpciju glukoze


Krom utiče na metabolizam šećera, bjelančevina i masti i poboljšava osjetljivost stanica povećavajući apsorpciju inzulina i glukoze.

Preporučena dnevna doza u našoj zemlji je 40 μg, optimalna je 50-200 μg dnevno.

Patogenezu dijabetesa tipa 2 određuju dva mehanizma: insulinska rezistencija (nedovoljna sposobnost tkiva da reaguju na insulin) i smanjena proizvodnja insulina u beta ćelijama pankreasa. Inzulinska rezistencija može biti simptom nedovoljnog unosa hroma.

Chromium Max 500 sadrži hrom u obliku pikolinata sa organskom vezom koja podržava njegovu apsorpciju.


5.0 / 5
1 review
1
0
0
0
0
Marija Simić
04 Jul 2023
Calivita Pover Mins je promenio igru za mene! Ovaj pažljivo formulisan dodatak ishrani je imao izuzetan uticaj na moju vitalnost. Mešavina esencijalnih vitamina, minerala i elemenata u tragovima obezbeđuje da moje telo dobije hranljive materije koje su mu potrebne. Vrhunska biodostupnost Pover Mins-a znači da moje telo efikasno apsorbuje i koristi ove hranljive materije, što rezultira povećanom energijom, mentalnom jasnoćom i poboljšanim raspoloženjem. Izuzetan kvalitet, praktičnost i odlična korisnička podrška koju pruža Calivita čine Pover Mins neophodnim za sve koji traže optimalno blagostanje. Isprobajte i iskusite transformativnu moć Calivita Pover Mins!
Nazad na sadržaj