Idi na sadržaj
Kako se oduprijeti osteoporozi i efikasno podržati regeneraciju kostiju
CaliVita
Published by Calivita Partner u Za zglobove i kosti · 16 Oktobar 2023
Tags: kostifraktureosteoporozakalcijumkolagen

Kako se oduprijeti osteoporozi, efikasno podržati regeneraciju kostiju


Naše tijelo je svakodnevno izloženo riziku od lakših i većih ozljeda. Modrice i ogrebotine su česte, ali jedan nepažljiv korak može dovesti do prijeloma. Uzrok prijeloma je različit u svakoj životnoj dobi. Dok je u djetinjstvu pojačana fizička aktivnost, u odrasloj dobi i starijem često se radi o nedostatku minerala i vitamina u organizmu ili raznim bolestima. U slučaju prijeloma ili lomljenja kosti, potrebno je izvršiti regeneraciju koštane mase. Ovaj proces se može značajno ubrzati uravnoteženom i raznolikom zdravom ishranom bogatom nutrijentima. Pogledajmo šta je potrebno za brzi oporavak:

Uloga proteina u rekonstrukciji kostiju


Proteini čine otprilike polovinu koštane mase. Kada doživite frakturu kostiju, vašem tijelu su potrebni proteini za stvaranje nove koštane mase. Proteini također pomažu u apsorpciji i skladištenju kalcija, još jednog ključnog nutrijenta za zdrave kosti.

Preporuka: Shake One Pure sa lako svarljivim proteinima.

Zašto je važno imati ishranu bogatu kalcijumom?


Kalcijum je mineral koji takođe podržava brzo formiranje jakih kostiju, zbog čega hrana i pića bogata kalcijumom pomažu bržem zarastanju preloma. Za odrasle se preporučuje doza od 1000-1200 mg kalcija dnevno.

Preporuka: suplementi koji sadrže kalcijum - na primjer, Strong Bones sa sadržajem kalcija i magnezija.

Vitamin D3 za jake kosti


Ovaj vitamin pomaže da se ubrza proces ozdravljenja. Podržava apsorpciju kalcija i povećava koncentraciju mineralnih tvari u kostima. U svom prirodnom obliku, vitamin D se nalazi u samo nekoliko namirnica, uglavnom u žumancima i masnoj ribi, ali ga proizvođači često dodaju u drugu hranu, poput mlijeka i soka od narandže. Prema najnovijim saznanjima, zdrava odrasla osoba treba da konzumira 2.000 - 4.000 IU vitamina D dnevno. Osobe starije od 60 godina i još više gojazne.

Preporuka: suplementi vitamina D3 koji se lako apsorbuju kao što su D-Drops.

Koja je uloga vitamina C u održavanju zdravih kostiju


Kolagen je protein koji je važna supstanca za izgradnju kostiju. Vitamin C pomaže tijelu da formira kolagen i tako doprinosi zacjeljivanju prijeloma. Vitamin C možete dobiti jedući svježe voće i povrće, ali ako želite svom tijelu dati veću dozu, morate posegnuti za dodacima prehrani.

Preporuka: C 1000 Plus s prirodnim vitaminom C, #glamUp proizvod koji sadrži visoku dozu hidroliziranog goveđeg kolagena ili RiseUp Multiactive Collagen proizvod koji pomaže u smanjenju upale i bolova, kao i popravljanju i obnavljanju oštećenih zglobova

Kretanje je zdravo

Gvožđe - zašto se isplati voditi računa o njegovom odgovarajućem nivou


Uz nedostatak željeza, tijelu također nedostaju zdrava crvena krvna zrnca i prijelomi zarastaju sporije. Gvožđe podržava stvaranje kolagena u tijelu, koji igra važnu ulogu u regeneraciji kostiju. Osim toga, doprinosi oksigenaciji.

Preporuka: Iron Plus.

Šta treba da ograničimo tokom perioda oporavka nakon preloma?


Alkohol: Alkoholna pića usporavaju zarastanje kostiju. Da ne govorimo o tome da u stanju intoksikacije osoba lako gubi ravnotežu, a eventualni pad može pogoršati stanje kosti koja je već počela uspješno zarastati.

Sol: Zbog konzumiranja prevelike količine soli, tijelo izlučuje više kalcija pri mokrenju, a optimalan nivo ovog elementa u organizmu se smanjuje. Tokom perioda zarastanja kostiju, dnevna preporučena količina soli je 6 g.

Kafa: Ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može usporiti zarastanje kostiju, a zahvaljujući diuretičkom dejstvu kafe, telo gubi više kalcijuma.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj