Idi na sadržaj
Kako njegovati zube i desni, šta se može koristiti uz četkanje
CaliVita
Published by Calivita Partner u Za savremeni životni stil · 11 Maj 2023
Tags: zubidesnibiljeulja

Kako njegovati zube i desni, šta se može koristiti uz četkanje


Redovno čišćenje i dezinfekcija usne šupljine značajno smanjuje pojavu karijesa. Za to se mogu koristiti i neke ljekovite biljke. Zubi se također jačaju adekvatnim zalihama esencijalnih minerala i vitamina.

Koje bilje i ulja podržavaju zdravlje zuba i desni.


Bilje sa antiseptičkim i protuupalnim svojstvima imat će blagotvoran učinak na zube, upale desni i druga oralna stanja. Ekstrakti i eterična ulja ovih biljaka dodaju se pastama za zube i vodicama za ispiranje usta. Svakako vrijedi koristiti proizvode koji sadrže prirodne aktivne sastojke. To uključuje, na primjer, Organicare Fresh Lemon Herbal Toothpaste, pastu za zube koja sadrži bilje i aromu limuna, koja djeluje osvježavajuće i protuupalno, te nježno čisti zube i smiruje upaljene desni. Uz redovnu upotrebu, ekstrakt islandskog lišaja i cink citrat koji se nalazi u njemu pomoći će spriječiti stvaranje plaka i kamenca.

Zdravlje naših desni podržavaju tanini koji pomažu u jačanju desni. Tanini se nalaze u velikim količinama, npr. u čaju i hrastovoj kori. Odvar od hrastove kore koristi se za ispiranje grla, kao i za ispiranje usta. Za to je pogodan i odvar od žalfije čije eterično ulje i salvin lakton imaju i antibiotski učinak.

Ljekovito bilje


Narodna medicina za liječenje usne šupljine koristi i infuzije bilja koje imaju ljekovito djelovanje. To uključuje, na primjer, stolisnik, kamilicu (obje biljke sadrže ljekoviti azulen), repicu i neven. Zacjeljivanje sluzokože ubrzava i alantoin, koji se, između ostalog, nalazi u gavezu i medu. Infuzija obje ove biljke može se koristiti kao ispiranje grla kod teško zacjeljivih upala usne šupljine (parodontitis) ili parodontitisa.

Mentol i druga eterična ulja


Eterična ulja nekih biljaka također imaju značajno antiseptičko djelovanje. Mentol, koji je dio ulja paprene metvice, vrlo se često koristi u proizvodima za oralnu higijenu. Lokalno iritira receptore za hladnoću i izaziva prijatan osećaj hladnoće. Koriste se i eterična ulja karanfilića, majčine dušice, majčine dušice, smirne, kamfora, mirte, eukaliptusa, komorača i cimeta. Ulje origana, koje je dio proizvoda Origano Oil, pogodno je i za ispiranje grla i usta. U tu svrhu koristimo 2-3 kapi koje razrijedimo vodom ili mlijekom u kojima se proizvod bolje otapa.

zdravih zuba

Koji se dodaci prehrani mogu koristiti za njegu zdravih zuba i desni.


Za zdravlje naših zuba prvenstveno je važno kako se hranimo, da li imamo dovoljne količine minerala, elemenata u tragovima i vitamina koji su neophodni za zube. To su uglavnom kalcijum, magnezijum i vitamin D. Sve ove esencijalne supstance se nalaze u proizvodu Strong Bones i u preparatu D-drops. Oni bi svakako trebali postati naš svakodnevni dodaci ishrani, kao i pastile sa koenzimom Q10 koje su blagotvorne za desni i tečnim hlorofilom koji pomaže kod lošeg zadaha.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj