Idi na sadržaj
Inulinska vlakna - svojstva, primjena i doziranje
CaliVita
Published by Calivita Partner u Probavno zdravlje · 30 Oktobar 2023
Tags: PureInulinvlakna

Inulinska vlakna - svojstva, primjena i doziranje


Trenutno konzumiramo vrlo malo vlakana, a time i inulina, koji se može naći u artičokama ili luku. Kada pitamo doktora ili nutricionista, oni nam kažu da je nizak unos vlakana jedan od najvećih problema u ishrani. U isto vrijeme, unos vlakana je vrlo važan jer ih gotovo svaki dio našeg tijela koristi direktno ili indirektno.

Šta su vlakna i koja su njihova svojstva


Vlakna su polisaharidni kompleks koji se ne razgrađuje enzimima i samo je hrana za korisne bakterije koje žive u našim crijevima. Ako želimo imati zdravu crijevnu floru koja je u stanju smanjiti rizik od određenih karcinoma (kao što je kolorektalni karcinom), onda je konzumacija vlakana važna za dopunu crijevne flore probioticima na dnevnoj bazi. Inulin posebno podržava razmnožavanje i metabolizam bifidobakterija, ali naravno i drugi sojevi bakterija mogu imati koristi od njega.

povrće sa vlaknima

Inulin pomaže kod zatvora i sprječava dijareju.


Konzumiranje prave vrste i kvalitetnih vlakana (uz adekvatan unos vode) može olakšati probleme sa crijevima. Ovo je uobičajeno kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS), gdje postoje naizmjenični periodi dijareje i zatvora, ali zatvor je također čest problem kod djece i starijih osoba. Kako inulin apsorbira vodu, povećava količinu stolice, što ubrzava njen prolazak kroz crijeva, a također je omekšava kako bi stolica mogla lakše proći, smanjujući mogućnost hemoroida. Ista sposobnost inulina da apsorbuje vodu korisna je za ublažavanje simptoma dijareje. Proljev je uzrokovan viškom vode u crijevima, što se događa s razlogom. To povećava pritisak na crijevne zidove. Inulin upija višak vode, zgušnjavajući stolicu i usporavajući njeno kretanje.

Inulin za zdrave kosti


Inulin rastvorljiv u vodi takođe može biti koristan u zaštiti naših kostiju. Zvuči li to čudno? Ali i dalje ima smisla, a sve više istraživanja pokazuje da ljudi koji suplementiraju inulinom mogu apsorbirati više kalcija i magnezija iz crijeva. Ovo je potvrđeno kod adolescenata, žena u postmenopauzi i mladih muškaraca. Veća apsorpcija kalcija doprinosi povećanju koštane mase kod adolescenata i usporava gubitak koštane mase u odrasloj dobi. Dio razloga je što se kalcij lakše apsorbira iz otopine s većim sadržajem vode, a dijelom i zato što inulin pomaže u održavanju kiselog pH crijevne flore, što također olakšava apsorpciju minerala.

Blagotvorno dejstvo inulina na holesterol i šećer u krvi


Postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine, prevencija i liječenje kardiovaskularnih bolesti, te regulacija metabolizma polisaharida međusobno su povezani mehanizmi u našem tijelu, a vlakna, poput inulina, igraju važnu ulogu u njihovom zdravom funkcioniranju. Povećanje volumena uzrokovano apsorpcijom vode doprinosi osjećaju sitosti, zahvaljujući čemu unosimo manje energije, što nam pomaže da postignemo željenu tjelesnu težinu. Inulin usporava apsorpciju polisaharida, zahvaljujući čemu se nivo šećera ne povećava naglo, već postepeno tokom dužeg vremenskog perioda, zahvaljujući čemu ne samo da doprinosi kontroli metabolizma polisaharida, već i uspešnosti smanjenja. dijeta tako što djeluje profilaktički protiv fluktuirajućih nivoa šećera.

Dok zdrava tjelesna težina i metabolizam polisaharida mogu uvelike pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, inulin ima direktan utjecaj. Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da inulin može sniziti LDL kolesterol i trigliceride, koji su direktno povezani s razvojem ateroskleroze. Uočeno je značajno smanjenje LDL i ukupnog holesterola kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, čak i uz konzumaciju 7-8 g inulina dnevno!

Pure Inulin Calivita - čisti inulin od cikorije


Dodatak prehrani Pure Inulin sadrži 100% čisti inulin u prahu dobivenom od cikorije, koji podržava pravilno funkcioniranje crijeva. Pure Inulin je certificirani Calivita proizvod. CGMP certifikat kvalitete jamči visoku kvalitetu proizvoda Pure Inulin. Odabirom ovog proizvoda možemo biti sigurni da je inulin dobijen od certificiranih usjeva i da ne sadrži štetne nečistoće. Pakovanje čistog inulina sadrži 198,5 g inulina.

Calivita Pure Inulin

Kako dozirati Pure Inulin


Dnevna doza inulina: od 3 godine - 1 kašičica; 4-9 godina - 2 kašičice; >10 godina - do 3 kašičice.

Pure Inulin se može dodati u hranu ili piće. Preporučujemo postepeno povećavanje doze, počevši od 1 čajne žličice dnevno, sve dok ne postignete preporučenu dozu.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj