Idi na sadržaj
Dijabetes – zašto je opasan i kako se može spriječiti
CaliVita
Published by Calivita Partner u Zdravlje · 10 April 2023
Tags: dijabetesvitaminaD

Dijabetes – zašto je opasan i kako se može spriječiti


Dijabetes je jedna od najčešćih civilizacijskih bolesti. Oko 90% slučajeva je dijabetes tipa 2. Dijabetes je zapravo znak simptoma, a to je povišeni nivo šećera u krvi. Međutim, razlozi za to su različiti kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Oštećenje beta ćelija

Dijabetes tipa 1 nastaje zbog oštećenja takozvanih beta stanica u gušterači, koje proizvode inzulin. Zbog nedostatka inzulina, tijelo nije u mogućnosti da transportuje šećer iz krvi u tkiva, a njegov nivo u krvi naglo raste.

Ova bolest najčešće počinje u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i uglavnom je uzrokovana autoimunim odgovorom na beta stanice. Ali zašto tijelo proizvodi antitijela protiv njih se još uvijek proučava. Jedna opcija koja se istražuje je nedostatak vitamina D.

Istraživanja su više puta pokazala da davanjem vitamina D barem u jesen i zimu (posebno kod trudnica) smanjujemo rizik od ove bolesti. Međutim, kada se bolest pojavi, jedina opcija liječenja je inzulin.

Nesposobnost tijela da obradi glukozu


Drugačije je kod dijabetesa tipa 2. Ovdje može biti dovoljno inzulina, a ponekad ga gušterača proizvodi i u višku. Ali ljudsko tkivo ne može dovoljno reagovati na njega i koristiti ga za prijenos šećera u tkiva. Ovo stanje se naziva inzulinska rezistencija.

Uzroci ove bolesti, za razliku od prethodnog tipa dijabetesa, poznati su. To je prije svega nezdrav način života, nepravilna ishrana, prekomjerna težina i nedostatak vježbanja.

Ali ima i dobrih vijesti iz ovoga. Ako preventivno vodimo računa o svom zdravlju, rizik od razvoja ove bolesti je vrlo mali

Narušena tolerancija glukoze


Također treba napomenuti da još uvijek postoji preteča dijabetesa, koju nazivamo poremećenom tolerancijom na glukozu. Zahvaljujući njemu, nivo šećera u krvi je nešto iznad normalnog, ali ne tako visok kao kod dijabetesa. U ovom slučaju tijelo ne reagira dovoljno na opterećenje glukozom i stoga ponekad ima povišene razine šećera u krvi.

Nažalost, ovo stanje već povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija, kao što su infarkt miokarda ili moždani udar. Također postoji opasnost da se poremećena tolerancija glukoze razvije u dijabetes tipa 2.

dijabetes

Šta je toliko opasno kod dijabetesa?


Koja je opasnost? S jedne strane dolazi do ekstremnih fluktuacija glukoze u krvi, kako u pozitivnom tako iu negativnom smjeru, što može dovesti do kome, s druge strane, postoje komplikacije povezane s dugotrajnim porastom glukoze u krvi.

Uglavnom se radi o oštećenju malih žila i nerava, što kasnije može rezultirati krvarenjem iz donjih udova uz potrebu amputacije, javlja se i bol zbog neuropatije, daljnje oštećenje zatajenja bubrega uz potrebu dijalize i na kraju dijabetička retinopatija. dovodi do sljepila.

Kako spriječiti dijabetes


Zbog toga je neophodno održavati nivo šećera u krvi što je moguće niže. Osnova je, naravno, da promijenite svoje prehrambene navike i uključite redovnu tjelovježbu u svoju dnevnu rutinu.

Od prirodnih suplemenata, uzimanje hroma 3 puta dnevno sa hranom (Chromium Max) može nam pomoći jer hrom pomaže da se poboljša osetljivost naših tkiva na insulin.

Još jedan prikladan dodatak je Nordic Pure Omega 3, koji štiti krvne sudove i djeluje protuupalno.

Tečni hlorofil (3 supene kašike na pola litre vode) takođe nam može pomoći da snizimo nivo glukoze u krvi.

Za ljude koji preferiraju tekući dodatak prehrani, Organic Acai može biti dobar izbor, posebno zbog svog protuupalnog djelovanja i blagotvornog djelovanja na smanjenje inzulinske rezistencije.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Nazad na sadržaj